“Keskiverto aloittelija tekee suuren virheen! Hän menee taikuriliikkeeseen ja kysyy ”Mikä on uutta?” He haluavat aina tietää mikä on uutta. He eivät osaa edes perustekniikoita tai perus temppuja jotka heidän pitäisi tietää. He eivät ole valmiita ”uudelle””
Dai Vernon
Taikureinakin seisomme jättiläisten harteilla. Suuri osa siitä mitä teemme, perustuu meitä ennen tulleiden ideoihin. Silti, jostain kumman syystä, meitä vaivaa tauti jonka oireena kyselemme jatkuvasti; ”Mikä on uutta?”. Taikureille julkaistun materiaalin määrä on räjähtänyt täysin käsiin Internetin myötä. Ennen taikurilla piti olla jonkin sortin meriittejä, jotta tuotoksensa sai julkaistua. Nykyään kuka vain puoli vuotta alalla ollut luulee keksivänsä kovan jutun, kuvaa sen webcam-kamerallaan tai puhelimella videolle, pistää pystyyn Paypal tilin ja alkaa myydä 12min videotaan Internetin välityksellä 25$. Paskan määrä mitä taikuuden markkinoille virtaa on suurempi kuin koskaan ja valitettavasti se tulee vain kasvamaan. Hyvän tuotteen löytäminen tästä tulvasta on suoraan verrattavissa neulan etsimiseen heinäsuovasta. Taikuuden historia on kuitenkin hyvin värikäs ja se on täynnä ideoita, joita kukaan ei ole tehnyt vuosikymmeniin. Myöskään yleisöt eivät ole nähneet näitä ideoita aikoihin. Silti nykytilanteessa valitettavan moni on kääntänyt selkänsä menneisyydelle ja keskittyy edelleen vain ja ainoastaan tulevaisuuteen. Samalla he sulkevat ovet lähes loputtomille ideoille, rutiineille ja tempuille , jotka ovat niin vanhoja, että ne voisivat olla täysin uusia.
Myönnän että olen itse kärsinyt samasta taudista, mutta jossain vaiheessa olen alkanut parantua. En osaa sanoa mitään yksittäistä hetkeä tai syytä mistä tämä parantuminen on johtunut. Haluaisin kuitenkin antaa kaksi neuvoa niille jotka haluavat ottaa ensimmäiset askeleet parantumisen suuntaan.
1. Hankkikaa Tarbell-Course in magic! Koko opuksen saa nykyään yksissä kansissa. Tai jos haluaa päästä todella halvalla niin hankkikaa Libary.comista indeksoitu pdf versio (http://www.lybrary.com/tarbell-course-p-34.html). Ei yhtä mukava lukea mutta äärimmäisen nopea tehdä hakuja tietyistä tempuista.
2. Hankkikaa John Northern Hillardin Greater Magic. Hankalampi löytää mutta ilmaantuu tasaisesti eri sivustoille. Tosin Kaufman työstää uusintaversiota, joka päivittää ison osan sisällöstä nykyaikaan ja lisää sisältöön vielä 1000 sivua. Kirjan pitäisi tulla ensi vuonna mutta veikkaisin että +2000 sivun takia hinta on varmasti yli 300€. Uskallan silti väittää että tulee luultavasti olemaan hintansa arvoinen ja ennen kaikkea sisältää materiaalia tarpeeksi koko eliniäksi.
Rahallisesti molempien kirjojen hankkimisen yhteissijoitus on ehkä samaa luokkaa kuin muutaman uuden kolmen DVD-setin ostaminen. Samalla hinnalla kuitenkin saatte valehtelematta tuhansia ideoita, valmiita rutiineja, temppuja ja muuta informaatiota jota ei voi rahassa mitata. Tämän lisäksi saatte loistavan pohjan taustatutkimuksen tekemiseen. Taikuuden luominen ja varioiminen on helpompaa kun pyörää ei koeta keksiä uudelleen vaan on paljon nopeampaa ja näppärempää ottaa selvää mitä on jo tehty. Jokin aika sitten muun muassa tein taustatutkimusta kahdesta korttirutiinista, joita ei juuri näe nykyään esitettävän. Pelkästää noista kahdesta kirjasta löysin yhteensä lähes 100 sivua informaatiota näistä rutiineista. Suuri osa tarjotuista metodeista ja rutiineista oli sellaisinaan jo täysin käyttökelpoisia, mutta kun näihin vanhoihin ideoihin lisäsi vielä ripauksen mausteita nykyajan metodeista ja tekniikoista niin huomasin pian, että käsissäni oli täysin käyttökelpoista ja hyvää juttua, joita tuskin kukaan tekee Suomessa. Välttyisimme myös +90% roskasta, mitä taikurimaailmassa julkaistaan jos useampi ”keksijä” vaivautuisi kysymään edes parilta alaa tuntevalta taikurilta ”onko tämä kenties jo keksitty” sen sijaan että he pikkurahan kiilto silmissä ovat jo kuvaamassa opetusvideota.
Miksi sitten on tärkeää tietää mistä temput ja tekniikat tulevat? Taikuudessa ei ole olemassa samanlaista royalty järjestelmää kun vaikkapa musiikissa. Keksijä ei siis saa siitä, että joku hankkii hänen tekniikoillaan ja tempuillaan elantonsa, yhtään mitään. Osittain tämä johtuu myös siitä että ideaa ei voi rekisteröidä tekijänoikeuksien alle. Tämän pohjalta taikurit ovat ottaneet käyttöönsä alan sisäisen ”kunniakoodin” joka tarkoittaa sitä että aina kun he opettavat jonkun muun materiaalia jossain muodossa, he pyrkivät mainitsemaan alkuperäisen keksijän. Jos olette katsoneet jo korttitaikuuden opintokokonaisuuden oppitunteja, niin olette varmasti huomanneet ”historia” kappaleet joissa saatan hyvinkin laajasti käydä läpi tempun tai tekniikan historiaa. En oleta että kukaan haluaisi opetella näitä ulkoa tai vastaavaa, mutta sen lisäksi että ne ovat taikuuden sisäinen hyvä tapa ja kunnianosoitus meitä ennen tulleille, ne myös toimivat lähteinä lukijalle, jos hän haluaa lisätietoja tempusta tai tekniikasta.
Muita lähteitä historian tutkiskeluun
Denis Behrin perustama ja ylläpitämä ”Conjuring Archive” on taikurikirjallisuuden tietokanta johon on lisätty jo +2600 kirjan ja luentolehtisen sisältö. Merkintöjä on kaikkiaan jo yli 125 000. Conjuring Credits on hieman vastaava sivusto, mutta sinne on kasattu lähinnä yleisimpien tekniikoiden ja temppujen alkuperät. Sivusto on Denis Behrin rakentama Max Mavenin ja Stephen Minchin aloittamien muistiinpanojen kohdalta. Ask Alexander on Conjuring Arts keskuksen ylläpitämä maailman suurin verkkokirjasto ja tietokanta taikureille. Valitettavasti Ask Alexanderin laajemmat haut, jotka mahdollistavat esimerkiksi hakujen tuloksien lukemisen suoraan tietokoneelta haun yhteydessä ovat maksumuurin takana. Mutta tosiaan Ask Alexander ei anna vain viitettä johonkin lehteen tai kirjaan vaan se antaa myös tuon viitteen luettavaksi. Tämä ominaisuus on esimerkiksi kirjaa kirjoittaessa äärimmäisen hyödyllinen! Genii lehti ylläpitää myös taikureihin ja taikuuteen keskittyvää omaa wikiä ”Magicpedia” josta löytyy tuhansia artikkeleita taikureista, tekniikoista jne. Parasta noissa on se, että Ask Alexanderia lukuunottamatta kaikki yllä olevat lähteet ovat käytettävissä ilmaiseksi!