Kolikkotaikuus perustuu hyvin pitkälle kolikoiden manipuloimiseen pienen yleisön riemuksi. Kolikot ovat suhteellisen pieniä kooltaan, joten kolikkotaikuus soveltuu suurien seurueiden sijasta enemmänkin pienille ryhmille esitettäväksi. Tosin, jos käytät isompia kolikoita tai esimerkiksi pelimerkkejä, voi kolikkotemppuja tehdä tarvittaessa myös isommille yleisöille.
Yleisesti kolikkotaikuutta pidetään haastavempana kuin esimerkiksi korttitaikuutta sillä kolikkotaikuus vaatii esittäjältään teknisestä osaamista ja sulavuutta. Yksi syy tälle on se, että kolikkotaikuudesta ei löydy juurikaan niin sanottuja itsestään toimivia tai todella helppoja taikatemppuja ja hyvin yksinkertaisissakin kolikkotempuissa on varsin yleistä, että taikurin pitää kyetä piilottelemaan kolikkoa tai kolikoita käsissään, niin että yleisö ei ole tästä tietoinen. Tämä ei sinänsä ole vaikeaa, mutta se vaatii esiintyjältä rentoutta ja esiintyjän pitää olla sinut tekniikan kanssa ilman että hän tuntee syyllisyyttä siitä, että hän piilottelee jotain josta yleisö ei ole tietoinen. Mutta yleisesti minusta voidaan sanoa että kolikkotaikuus on aavistuksen vaativampaa ja sisältää tekniikoita joita pitää oikeasti jo harjoitella ahkerasti, jotta ne näyttävät luonnollisilta. Tosin esimerkiksi Eric Jones, joka on tällä hetkellä yksi maailman johtavia kolikkotaikureita, on sanonut että jos useampi taikuri olisi korttien sijaan aloittanut kolikoilla, olisi taikuuden taso pääsääntöisesti maailmalla korkeammalla tasolla.
Kolikkotaikuus on myös laajemmassa mittakaavassa kehittynyt huomattavasti hitaammin kun vaikka korttitaikuus. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että kolikkotaikuudessa on tarjolla selvästi vähemmän eri efektejä kun muissa taikuuden muodoissa. Yleisesti vaikuttaa myös siltä, että hyvin pitkään todella taitavia kolikkotaikureita oli huomattavasti vähemmän kun esimerkiksi korttitaikureita. Pääsyy tälle lienee ollut kolikkotaikuuden korkeampi vaativuustaso, mutta myös se, että kolikkotaikuuden opettaminen kirjallisessa muodossa on jossain määrin haastavaa sillä kolikkotaikuudessa on varsin tavallista pikkutarkka kolikoiden siirtäminen salaisesti asennosta toiseen ilman näennäistä liikettä käsissä. Videon yleistyminen oppimislähteenä on kuitenkin viimeisen parin vuosikymmenen aikana selvästi parantanut tilannetta ja hyviä kolikkotaikureita tuntuu olevan selvästi enemmän. Kolikkotaikuus onkin tänään selvästi helpommin lähestyttävää kun esimerkiksi silloin, kun itse aloitin taikuuden opiskelemisen.
Tosin, kolikkotaikuuteen liittyen on minusta pakko myös mainita, että jos haluaa tehdä oikeasti todella hämäävää ja kaunista kolikkotaikuutta, niin minusta se vaatii hyvin pitkälle ylimääräisien apuvälineiden käyttämistä. Taikurit kutsuvat yleisesti näitä apuvälineitä ”gimikeiksi”. En halua kirjoittaa näistä kovin avoimesti tässä, mutta kolikkotaikuudesta kiinnostunut törmää niihin kyllä varsin pian. Nämä apuvälineet yleisesti mahdollistavat esimerkiksi ylimääräisien kolikoiden piilottelemisen avoimesti näkyvillä, ilman että yleisö on niistä tietoinen, vapauttaen samalla taikurin kädet jolloin taikuri voi paljon vapaammin esitellä esimerkiksi käsiään tyhjinä.
KOLIKKOTAIKUUDEN OPINTOKOKONAISUUS
Alla olevista linkeistä pääset kolikkotaikuuden opintokokonaisuuden sivuille. Olen parhaani mukaan pyrkinyt järjestämään oppitunnit johdonmukaisesti ja tiiviiksi kokonaisuuksiksi. Aloitan perusteista ja pikkuhiljaa siirryn syvemmälle ja lopussa opiskelijalla pitäisi olla hyvät valmiudet jatkaa kolikkotaikuuden opiskelua omatoimisesti. Materiaalia on sekä tekstinä että videona. Voit aloittaa suoraan kolikkotaikuudesta eikä sinun tarvitse tutustua korttitaikuuden opintokokonaisuuteen mikäli niin haluat mutta siinä missä korttitaikuudessa on siis tarjolla alussa niin sanottuja itsestään toimivia temppuja, ei näitä valitettavasti kolikkotaikuudessa ole. Ei silti kannata säikähtää tätä, vaan kolikkotaikuus on täysin opittavissa, mutta se vaatii hieman harjoittelua.
Yleisiä ohjeita materiaalista.
Älä katso vain videoita, vaan lue myös tekstit! Pyrin avaamaan aihepiirejä syvemmin tekstiosioissa.
Älä myöskään kiirehdi! Etene rauhallisesti ja siirry eteenpäin vasta kun koet hallitsevasi aikaisemman materiaalin. Tämä on erityisen tärkeää perustekniikoiden kuten palmeerauksien ja hävityksien kohdalla, sillä kolikkotaikuus rakentuu hyvin pitkälti näiden perustekniikoiden ympärille
Älä hypi eteenpäin ja jätä jotain osioita välistä. Olen pyrkinyt järjestämään käsittelemäni aiheet niin, että uusi tieto pyritään rakennetaan aina jo opitun ympärille.
Toivon että myös pitemmälle ehtinyt taikuuden harrastaja tai jopa ammattilainen voi löytää täältä jotain hyödyllistä.
Pidä mielessä että suuri osa täältä löytämästäsi materiaalista on jopa 40-50 vuotta vanhaa. Tätä ei kannata säikähtää sillä en halunnut opettaa opintokokonaisuudessa yhtään niin sanottuja vanhentuneita tekniikoita vaan valitsin opetettavaksi vain tekniikoita tai temppuja jotka ovat edelleen tärkeitä kolikkotaikuuden peruskiviä. Miksi ympäristössä ei ole uusimpia tekniikoita esimerkiksi viime vuosikymmeneltä johtuu siitä, että taikureiden tekijänoikeuksia ei varsinaisesti valvo kukaan, mutta pääsääntöisesti alan sisällä noudatetaan kunniasääntöä, jonka mukaan toisten temppuja tai tekniikoita ei julkaista ellei alkuperäinen keksijä ole niitä jo julkaissut. Jos alkuperäinen keksijä on julkaissut tekniikan tai tempun, niin se voidaan julkaista vain jos alkuperäinen keksijä ja lähde mainitaan. Ja jos alkuperäinen keksijä esimerkiksi kaupallisesti myy tiettyä temppua tai tekniikkaa, eli ansaitsee sillä osan elannostaan, niin temppua tai tekniikkaa ei tällöin opeteta vapaasti. Tästä syystä tässä opintokokonaisuudessa ei ole ihan viimeisimpiä kolikkotaikuuden tekniikoita tai temppuja. Jätän ilon niiden löytämisestä teille.
1. Oppitunti – Johdanto kolikkotaikuuteen. Lyhyt esittely kolikkotaikuudesta ja välineistä mitä tulet tarvitsemaan.
2. Oppitunti – Kolikkotaikuuden perustekniikat. Oppitunti keskittyy kolikoiden palmeeraamiseen ja esittelee kolme yleisintä tekniikkaa, joita käyttäen taikurit salaisesti piilottelevat kolikoita käsissään.
3. Oppitunti – Kolikoiden hävittäminen ja ilmestyminen. Keskitytään eri tapoihin hävittää ja ilmestyttää kolikoita ja tutustutaan pariin lyhyeen temppuun tekniikoita käyttäen.
4. Oppitunti – Perustekniikat käyttöön. Opetellaan kaksi teknisesti suhteellisen yksinkertaista kolikkotemppua.
5. Oppitunti – Kaksi temppua, kaksi tekotapaa. Tällä oppitunnilla tutustumme kahteen taikatemppuun, joiden niin sanottu efekti on katsojalle identtinen. Mutta tempun tekotapa on täysin eri.
6. Oppitunti – Coins For Connoisseurs. Oppitunnin aiheena kolmiosainen kolikkorutiini jossa kolikot taiotaan esiin, ne matkaavat kädestä käteen ja pöydän läpi ja lopuksi häviävät. Vaiheita voi esittää yksittäisinä temppuina tai kokonaisuutena.
7. Oppitunti – Kaksi kolikkotaikuuden klassikkoa. Oppitunnilla tutustumme kahteen temppuun. Ensimmäinen on David Rothin mestariteos jonka kautta tutustumme myös kolikkotaikuuden epäsuoraan rakenteeseen. Toinen on Dai Vernonin Spellbound.
8. Oppitunti – Kolikot pöydän läpi. Oppitunti keskittyy kolikkotaikuuden klassiseen temppuun jossa kolikot näennäisesti menevät yksi kerrallaan pöydän läpi.
9. Oppitunti – Mitä seuraavaksi. Oppitunti pyrkii opastamaan mistä oppii lisää tai mitä kolikkotaikuudesta kiinnostuneen kannattaa seuraavaksi tehdä.
Hyviä lähteitä kolikkotaikuuden omatoimiseen opiskeluun
Jos haluat rinnalle myös muita lähteitä, joista opiskella kolikkotaikuutta, niin alla on muutamia lähteitä. Muistathan että kaikki alla olevat esittelemäni lähteet ovat englanninkielisiä!
Modern Coin Magic – J.B.Bobo
Bobon kolikkotaikuuskirjaa pidetään pääsääntöisesti yhtenä parhaista kirjoista pureutua kolikkotaikuuden maailmaan. Ensimmäinen painos julkaistiin jo 1952 ja se oli aikanaan jossain määrin käänteentekevä, sillä Bobo oli kerännyt yksiin kansiin kolikkotaikuuden senhetkisen historian ja valinnut sieltä vain hyviä ja käyttökelpoisia tekniikoita sekä temppuja ja suosiolla jättänyt pois lukuisia vanhentuneita tekniikoita. Bobo oli menestyvä esiintyvä taikuri ja suuri osa kirjan materiaalista on tarkoitettu esitettäväksi.
Kirja alkaa perusteista ja opettaa lukijalleen kolikkotaikuuden perustekniikat ja otteet. Sitten opetellaan temppuja käyttäen näitä tekniikoita ja hiljalleen siirrytään vaativampiin tekniikoihin ja temppuihin. Lopussa Bobo jopa opettaa kokonaisia useamman tempun rutiineja. Kirjassa on myös aikaansa nähden erinomainen kuvitus joka helpottaa oppimista.
Kirjaa on saatavilla useista eri verkkolähteistä hyvin edulliseen 15-20€ hintaan.
Esimerkiksi Aprillista, Adlibrikselta ja Vanishing Inc
David Roth’s Expert Coin Magic – Kirja & Videot
"...David Rothilla on uskomaton kyky käsitellä kolikoita. Hän on suorastaan nero..." Dai Vernon
David Roth aloitti siitä mihin Bobo oli lopettanut ja suorastaan vallankumouksellisti kolikkotaikuuden 1960-1990. Roth kehitti valtavan määrän uusia tekniikoita, temppuja ja tapoja lähestyä kolikkotaikuutta ja suuri osa hänen keksinnöistään kerättiin Richard Kaufmanin toimesta 1985 tähän valtaisaan kirjaan. Lähes 400 sivua täyttä asiaa erinomaisella kuvituksella. En kuitenkaan suosittele kirjaa ensimmäiseksi kolikkotaikuuskirjaksi, sillä ihan perusteita Roth ei käsittele, mutta periaatteessa Bobon kirjan kanssa Rothin kirjassa on tarpeeksi materiaalia kolikkotaikuuden opiskelemiseen eliniäksi!
Rothin kirja on valitettavasti tätä kirjoittaessa useassa paikassa loppuunmyyty, mutta siitä otetaan tasaisesti uusintapainoksia ja se ilmestyy tasaisesti taikureille suunnattujen käytettyjen kirjojen markkinoille.
Tosin, 1990-luvulla Roth teki kirjan pohjalta myös lukuisia videoita A1 MagicalMedian kanssa ja noita videoita on edelleen todella hyvin saatavilla ja hintakin on nykyään hyvin kohtalainen. Kolmen DVD:n/latausvideon sarja näyttää löytyvän useammasta taikuriliikkeestä kuten Aprillista noin 40-50€ hintaan. Videosarja on kolikkotaikuuden opettelemiseen ehkä jopa parempi, koska pääsääntöisesti tekniikan opetteleminen videolta on helpompaa kuin kirjasta ja etenkin Rothin tapauksessa kyse on henkilöstä, joka oli aikanaan lähes kiistatta maailman paras kolikkotaikuri. Periaatteessa tässä kolmen videon kokoelmassa on jälleen materiaalia jolla perus harrastaja voi pärjätä vuosia.
Eric Jones – Metal Videosarja
Jos MTV tyylinen ADHD editointi ja pauhaava elektroninen musiikki trailerissa ei saa niskakarvojasi pystyyn niin myös Eric Jonesin Ellusionistin kautta julkaisema ”Metal” sarja on suhteellisen hyvä katsaus kolikkotaikuuteen. Sarjassa on tätä kirjoittaessa jo viisi DVD:tä/Latausvideota, mutta etenkin pari ensimmäistä sisältävät suhteellisen laadukkaan katsauksen kolikkotaikuuden perusteisiin. Valitettavasti Ellusionistin tuotannot taitavat olla saatavilla vain ja ainoastaan Ellusionistin verkkokaupasta mutta Ellusionista toimittaa myös Suomeen ja iso osa videoista on perinteisesti saatavilla myös latausvideoina.