”Yleisesti taikurit eivät tiedä mitä sanoa, joten he sanovat typerää ja merkityksetöntä paskaa kuten; katsokaa, pidän kädessäni punaista palloa”
Teller
Tämä oppitunti koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osa koostuu edistyneempiin taidonnäytteisiin. Näihin pätee sama teoria kuin ensimmäisiin taidonnäytteisiin, eli niitä kannattaa käyttää harkiten, mutta niille on ehdottomasti aikansa ja paikkansa. Toinen osa koostuu Multiple Shift tekniikoista.
Aikakoodit
00:05 Johdanto
00:11 Yhdenkäden nosto painovoimaa vasten
02:20 Yhdenkäden sekoitus
06:52 Butterfly Cut (Perhosnosto)
09:53 5 Way Cut
12:12 Pirouette
Historia
Ensimmäinen yhdenkäden nosto muistuttaa Erdnasen ”One handed Shiftiä” ”Expert At The Card Table” kirjasta. Käyttämäni tekniikka on kuitenkin omani ja eroaa jonkin verran Erdnasen alkuperäisestä. Yhdenkäden ”Riffle Shuffle” on julkaistu ainakin Joseph K. Schmidtin toimesta ”Hugard’s Magic Monthly” (Vol. 2 No. 7) 1944, mutta jälleen se voi olla vanhempi.
Perhosnostoa pidetään yleisesti Paul Harrisin tekniikkana, mutta se pohjautuu vahvasti Karrell Foxin ”Butterfly Shuffle” tekniikkaan ”Clever…. Like a Fox” kirjasta 1976 (s.64). ”5 Way Cut” on Gregory Wilsonin kehittämä ja löytyy hänen ”Pyrotechnic Pasteboards” DVD:ltä 2004. ”Pirouette” tekniikan alkuperää ei ole Roberto Giobbin mukaan pystytty jäljittämään ja se on keksitty myös taikuripiirien ulkopuolella.
lisää taidonnäytteistä
Dan&Dave Buckia voi jossain määrin pitää yhtenä pioneereista, jotka olivat etulinjassa nostamassa pelikorteilla tehtävien taidonnäytteiden suosiota noin 15 vuotta sitten. Veljesten ”Trilogy” DVD sarjaa pidetään edelleen yhtenä alan perusteoksista. Kesällä 2021 Wired lehti julkaisi verkkojulkaisussaan alla olevan tiivistelmän pelikorttijongleeraamisen eri tasoista.
Buckin veljesten lisäksi ensimmäisiä isoja alan peruslähteitä julkaisi muun muassa Brian Tudor jonka ”Show Off 1&2” olivat aikanaan varsin suosittuja. Valitettavasti Tudorilla ei ilmeisesti ollut kaikki kunnossa korvien välissä ja herra on pitkälle kadonnut alalta. Tudorin tuotteidensa virallinen saatavuus on heikkoa, mutta videot näyttävät olevan löydettävissä Googlella tästä huolimatta.
Myös De’vo taiteilijanimellä esiintynyt taikuri julkaisi muutaman DVD:n aihepiiristä ja Jerry Cestkowski kirjoitti aiheesta kattavan kirjan ”Encyclopedia of Playing Card Flourishes” 2002. Alalla ei tunnu yleisesti olevan yhtä järjestelmällistä julkaisutapaa kun taikuudessa ja YouTube onkin täynnä alaan liittyviä tutoriaaleja. Niiden sisällön oikeellisuudesta tai eettisyydestä en valitettavasti osaa sanoa mitään, sillä en itse välitä alasta mutta innostuneelle pitäisi opetusmateriaalia olla rutkasti tarjolla.
”Taikuus on ainut ammatti jossa on helppo valehdella oma pätevyytensä. Jos teet tempun jonka olet oppinut nopeastikin, niin se voi huijata jonku ajattelemaan että olet hyvä taikuri”
David Copperfield
”Monet epävarmat lapset tekevät taikatemppuja koska se on nopea tapa tehdä ihmisiin vaikutus. Voit seisoa jonkin ihmeellisen ja vaikuttavan takana ja ihmiset ajattelevat että olet ihmeellinen”
Derren Brown
MULTIPLE SHIFT
Multiple Shift on tekniikka jota käytetään yhden tai useamman kortin siirtämiseen salaa pakan päälle tai alle. Esimerkeissä käytämme pääasiassa tekniikoita neljän ässän kontrolloimiseen, mutta tekniikoita käyttäen voi kontrolloida mitä tahansa haluttuja kortteja kuten vaikkapa neljää tai viittä valittua korttia.
Aikakoodit:
00:05 Johdanto
00:21 Vernon Multiple Shift
02:42 Carmen D’Amico variaatio Vernonin tekniikkaan
04:15 Neal Elias Multiple Shift
07:55 R.Paul Wilsonin variaatio Eliasin tekniikasta
Historia
Dai Vernonin ”Multiple Shift” on julkaistu Arthur Buckleyn kirjassa ”Card Control” 1946 ja samana vuonna myös ”The Phoenix” taikurilehdessä. D’Amicon variaation julkaisi Ed Marlo ”Multiple Shift” kirjassa 1961 (s.31). Myös Neal Eliaksen tekniikka julkaistiin samassa kirjassa nimellä ”Sidejog Multiple Shift” (s.9). R.Paul Wilson näytti minulle itse variaationsa noin 2004 Suomen taikureiden kongressissa Espoossa. Sittemmin tekniikka on julkaistu ainakin latausvideona.
Lisää tekniikasta
Multiple shift on perustekniikka jota voi käyttää joko suorana temppuna tai mielummin osana jotain muuta temppua. Muutaman oppitunti eteenpäin tulen opettamaan tempun joka hyödyntää tekniikkaa mutta jos haluatte käyttää sitä jossain tempussa heti, niin voitte esimerkiksi aloittaa aikaisemmalla oppitunnilla olleen ”Aces Up” tempun tekemällä tempun ensin kerran Multiple Shiftillä ja sitten toistamalla sen ”Aces Up” tempun metodilla. Ensimmäisessä vaiheessa korostatte kuinka katsojat näkevät korttien menevän pakan eri kohtiin vahvistaen näin toista vaihetta jossa tätä ei voi enää näyttää.
”Ihmisten ajattelun perustavanlaatuinen ymmärtäminen on välttämätöntä menestyvän taikuuden esittämiseksi”
Robert Houdin