16. Hofzinser Spread Cull – Korttien salainen järjestäminen

”Älä huolehdi siitä että et ole tarpeeksi hyvä tänään. Muista että olet parempi huomenna”

Garret Thomas

”The Cull” on taikureiden käyttämä salainen tekniikka pelikorttien järjestämiseen. Tutustuimme yksinkertaisempiin versioihin opintokokonaisuuden alkupäässä, mutta tällä oppitunnilla tutustumme niin sanottuihin ”Under the Spread” tekniikoihin, joiden avulla voimme varastaa ja järjestää kortteja jopa silloin kun katsojien huomio on jossain määrin pakassa. Spread Cull mahdollistaa esimerkiksi neljän ässän löytämisen ja saamisen salaa pakan päälle ilman näkyviä nostoja tai manipulaatiota. Taikuri vain selaa kortteja käsiensä välissä. Tekniikkaa voi myös käyttää kortin salaiseen kontrolloimiseen, forcena ja vaihtona. Kyseessä on siis äärimmäisen monipuolinen tekniikka.

Aikakoodit:
00:05 Johdanto
00:28 Hofzinser Cull yhden kortin kontrollina
03:42 Christian Chelmanin lisäys
08:18 Hofzinser Cull Forcena
12:36 Hofzinser Cull Avainkortin kanssa
13:58 Hofzinser Cull korttien salaiseen järjestämiseen

Historia

”Hofzinser Cull/Spread Cull” on Johann Nepomuk Hofzinserin keksintö ja löytyy Ottokar Fisherin kirjasta ”Kartenkünste” 1910.

Lisää tekniikasta

Spread Cull on ehkä ensimmäinen tekniikka tässä opintokokonaisuudessa jonka opettelu tulee oikeasti vaatimaan aikaa. Se ei sinänsä ole vaativa tai vaikea tekniikka, mutta se vaatii jo sorminäppäryyttä ja koordinaatiota. Ensinnäkin teidän pitää kyetä levittämään kortteja tasaisesti kädestä käteen, ilman että se vaatii yhtään ajatusta. Teidän pitää olla myös sinut sen kanssa miten kortit käyttäytyvät käsissänne ja muutenkin korttien havainnoinnissa sillä teidän täytyy kyetä tunnistamaan kortit nopeasti heti kun halutut kortit ilmestyvät näkyviin pakan kulmassa kortteja levitettäessä. Samaan aikaan täytyy koettaa muistaa taivuttaa kortteja pöytää vasten, jotta kukaan ei näe viuhkan alle ja muistaa kaikki sormien asennot jotta viuhkassa ei tapahdu liikaa liikettä samalla kun kortit vedetään viuhkan alle. Tämä kaikki on kuitenkin vaivan arvoista sillä Spread Cull soveltuu niin moniin eri tarkoituksiin.

”Älä pakota temppuja ihmisille. Ole kiitollinen ja ystävällinen kun esität temppujasi ja yritä miellyttää ihmisiä. Älä ärsytä heitä. Älä ahdista heitä nurkkaan ja pakota katsomaan temppujasi. Tämä ärsyttää ihmisiä taikuudessa.”

Dai Vernon

PRAYER CULL & CONVINCING CONTROL

”Prayer Cull” on Edward Marlon vaihtoehtoinen tekniikka varastaa ja järjestää kortteja salaisesti kortteja selatessa. Se soveltuu erinomaisesti yksittäisille korteille sillä Marlon tekniikassa ei periaatteessa ole näkyvää sormien liikettä. Convincing Control on Spread Culleista jalostettu korttien kontrollointitapa, jossa valittu kortti näytetään ja jätetään näennäisesti törröttämään puoleksi ulos pakasta ja pakka laitetaan pöydällä. Silti taikuri on salaa jo tuonut valitun kortin haluamaansa sijaintiin.

Aikakoodit:
00:09 Prayer Cull
02:32 Convincing Control

Historia

Edward Marlon ”Prayer Cull” on julkaistu ”Ever So Sleightly” kirjassa 1975.
Edward Marlon ”Convincing Control” on julkaistu ”Hierophant (Issue 3)” taikurilehdessä 1970.

Lisää tekniikasta

Convincing Control ei sinänsä ole vaikea mutta paljon asioita tapahtuu lyhyessä ajassa siirrettäessä kortteja pystysuunnasta vaakatasoon. Jos sormet ovat oikeissa paikoissa niin tekniikan ei pitäisi tuottaa isompia vaikeuksia sillä kortilla ei ole kuin yksi ainut suunta minne mennä. Jos teillä on vaikeuksia korttien ylimääräisen liikkeen kanssa niin katsokaa video uudelleen läpi ja harjoitelkaa liikettä hitaasti.

Tekniikkaa ei tarvitse käyttää kortin viemiseksi salaa pakan pohjalle vaan periaatteessa sen voi ladata mihin kohti tahansa pakkaa tai esimerkiksi vaikka toiseksipohjimmaiseksi jolloin kortin pakkaan kasaamisen jälkeen voitte näennäisesti tiedostamatta vilauttaa pakan pohjimmaista korttia. Tekniikka mahdollistaa myös kortin varastamisen kokonaan pois pakasta viuhkan alla. Tästä lisää myöhemmällä oppitunnilla kun tutustumma palmeeraamiseen.

”Et voi ostaa taikuutta. Taikuus on taito joka saavutetaan pitkäjänteisyydellä ja harjoittelulla. Sinun täytyy pyrkiä jokaisella kerralla olemaan parempi kuin edellisellä”

Dai Vernon

ACKERMAN SANDWICH

Aikakoodit:
00:05 Tempun esitys
01:11 Tempun selitys

Historia

Temppu on pieni osa laajempaa Sandwich temppua jonka Allan Ackerman julkaisi kirjassaan ”Las Vegas Kardma” 1993 nimellä ”The 76 Sandwich”. Rutiinin juuret ovat Ackermanin mukaan Sandwich tempussa joka oli hänen kirjassaan jo 1971. Toinen osa on Reinhard Müllerin ”3-Card Catch” ”Epilogue (Issue 14)” taikurilehdestä 1972.