15. Useamman kortin salainen vaihtaminen

”Sillä mitä tiedät ei ole merkitystä, vain sillä mitä ymmärrät on”

Albert Einstein

Tämä oppitunti keskittyy useamman kortin vaihtamiseen salaisesti. Tätä varten tutustumme kahteen pääasialliseen tekniikkaan. Ensimmäinen on niin sanottu ”Braue Add On/Addition” jossa taikuri esittelee esimerkiksi neljä ässää pakan päällä ja pystyy vaihtamaan niistä yksi, kaksi tai kolme korttia. Opimme myös kaksi temppua jotka käyttävät Braue Additionia päämetodinaan.

Oppitunnin jälkimmäinen osa esittelee Dai Vernonin ja Larry Jenningsin ”Strip Out Additionit”. Molemmissa tekniikoissa taikuri pystyy vaihtamaan yhden tai useamman kortin ottaessaan pakasta avoimesti pois esimerkiksi neljä ässää. Tekniikkaan liittyen tutustumme myös Alex Elmsley klassikkotemppuun ”1002nd Aces”.

Aikakoodit:
00:05 Perustekniikka ja johdanto
03:32 Olan yli näkymä
04:42 Braue addition yhdellä kortilla
05:08 Braue addition kahdella kortilla
05:36 Roberto Giobbin variaatio

Historia

Braue Addition on Frederick Brauen keksintö ja julkaistu nimellä ”the Secret Addition” ”Hugard’s Magic Monthly” taikurilehdessä 1945. (Vol. 2 No. 12). Alkeellisempi ja karkeampi versio löytyy Ralph W. Hull ”More Eye-Openers” kirjasta nimellä ”Addition and Switch” 1933.

Lisää tekniikasta

Braue Addition on periaatteessa hyvä esimerkki siitä, kuinka korttitaikuus on täynnä täysin epäloogisia liikkeitä, mutta jos ne saa motivoitua edes suhteellisen järkevästi, niin ne menevät yleensä tavallisilta katsojilta ohi. Toki, optimaalisessa tilanteessa, tempussa ei olisi tällaisia epäloogisuuksia, mutta niin kauan kun taikatemput tehdään salaisia liikkeitä käyttäen, eikä oikeasti taikomalla, joudumme etsimään tapoja piilottaa näitä epäloogisuuksia.

Näitä epäloogisuuksia Brauen tekniikassa on esimerkiksi; miksi tuomme ässät pakan päälle vain nostaaksemme ne jälleen ylös? Miksi esittelemme ne oudolla tavalla yksikerrallaan? Miksi kaikki neljä pitää esitellä ja kääntää kuvapuoli alaspäin ja vasta sitten jakaa pöydälle? Näihin ei normaalisti kiinnitetä huomiota, mutta periaatteessa ideaalissa tilanteessa näyttäisimme neljä ässää oikeassa kädessä ja levittäisimme ne pöydälle oikealla kädellä. Ainut syy tuoda ässät pakalle on se, että temppu vaatii sitä toimiakseen. Tämä on myös yksi syy miksi Brauen tekniikka on selvästi vähentynyt ja toiseksi viimeisen parin vuosikymmenen aikana on kehitetty ainakin kaksi suoraviivaisempaa tekniikkaa vaihtaa kortteja suoraan kääntämällä ne kaikki yhtenä pakan päälle. Mutta niistä lisää oppitunnin lopussa.

”Taikurin ja huijarin ero on siinä, että taikuria katsoessa tiedätte että kyseessä on vain ”temppu”, mutta silti luuytimissänne tunnette, että näkemänne ei pitäisi olla mahdollista.”

Garret Thomas

ACES UP!

Aikakoodit:
00:05 Tempun esitys
01:39 Tempun selitys

Historia

Paul LePaulin ”Aces Up!” temppu löytyy ”The Card Magic of Le Paul” kirjasta 1949 (s.203). Alkuperäisessä LePaulin rutiinissa LePaul toisti kortin nousemisen pakan päälle kolmesti putkeen identtisesti ja viimeisen hän teki käyttäen ”Side Steal” tekniikkaa. Kanadalainen Shane Cobalt on julkaissut samantyyppisen variaation luentolehtisessään ”Chasing Dovetails”. Videon versio yhdistelee molempia rutiineja ja pitääkseni rutiinin teknisesti helpompana, korvasin viimeisen kortin ”Side Stealin” Wesley Jamesin tekniikalla.

”Ihmiset unohtavat mitä he näkivät sinun tekevän, he unohtavat mitä sanoit, mutta he eivät ikinä unohda mitä sait heidät tuntemaan”

Maya Angelou

VIVACE

Aikakoodit:
00:05 Tempun esitys
01:11 Tempun selitys

Historia

Tempun historia on hieman epämääräinen. Videon versio on Aldo Colombinin ja hän on julkaissut sen nimellä ”Vivace” ”Baroque Cards” kirjassaan 2006. Colombini kertoo, että temppu perustuu kuitenkin Carlos Vaqueran temppuun. Vaqueran tempusta en kuitenkaan ole löytänyt kirjallista lähdettä tai viitettä, mutta olen nähnyt sen itse Carlos Vaqueran tekemänä kasvotusten Espanjassa ja myös hänen 1990-luvun alussa kuvatulla ”International Magic Lecture” luentotaltioinnilla. Vaquera ei tosin käytä tempussa Braue Additionia vaan hän tekee tavallaan Top Changen neljästä kolmeen korttiin ottaessaan nimetyn rouvan näennäisesti pakan päälle.

Lisää tempusta

Vivace on hieno osoitus nerokkaasti rakennetusta tempusta. Korttien laittaminen pinojen päälle valmistelee tempun lopetuksen. Tavalliselle taikuutta tuntemattomalle henkilölle tämä on kuitenkin äärimmäisen vaikea ymmärtää koska temppu nojaa myös siihen, että kolme neljästä rouvasta vaihdettiin salaisesti ässiin.

“Ne jotka eivät usko taikuuteen eivät ikinä löydä sitä”

Roald Dahl

VERNON&JENNINGS STRIP OUT ADDITION

Aikakoodit:
00:05 Johdanto
00:14 Vernon Addition
02:03 Vernon Addition takaa
03:10 Katsoja löytää ässät
04:38 Vernon Addition variaatio
05:56 Vernon Addition variaatio takaa
06:37 Jennings Addition
08:56 Jennings Addition takaa

Historia

Dai Vernonin ”Strip-Out Addition” on julkaistu ”The Phoenix (Issue 248)” taikurilehdessä 1952.
Larry Jenningsin ”Optical Add-On” on julkaistu Mike Maxwellin kirjoittamassa ”The Classic Magic of Larry Jennings” kirjassa 1986

Vernonin ja Jenningsin Strip Out Additionit ovat molemmat tekniikoita, joissa kortteja poistettaessa pakasta niiden joukkoon lisätään salaa ylimääräisiä kortteja. Näitä kortteja voidaan käyttää joko salaisesti apuna tempussa tai vaihtoehtoisesti niiden avulla voidaan vaihtaa yksi, kaksi tai jopa kaikki avoimesti poistetut kortit varsin luonnollisen eleen aikana. Siinä missä Vernon lähestyy korttien lisäämistä pakana pohjalta, Jennings lähestyi korttien lisäämistä pakan päältä. Molemmat ovat äärimmäisen hyödyllisiä tekniikoita.

”Kaikkia tarpeeksi edistyneitä tekniikoita luullaan aluksi taikuudeksi”

Arthur C. Clarke

1002ND ACES

Aikakoodit:
00:05 Tempun Esitys
01:20 In-Transit Action
02:45 Tempun Selitys

Historia

Alex Elmsleyn ”1002nd Aces” on versio niin sanotusta ”Ace Assembly” teemasta joka on äärimmäisen yleinen korttitaikuudessa. On jopa spekuloitu että Elmsley olisi nimennyt tempun ”1002nd Aces” koska se olisi 1002. variaatio teemasta. Elmsleyn versio kuitenkin suoraviivaistaa tavallista ”Ace Assembly” teemaa, jossa ässät yleensä hävitetään yksi kerralla. Alunperin rutiini on julkaistu ”Ibidem” taikurilehden numerossa 12 1957 ja myöhemmin ”The Collected Works of Alex Elmsley — Vol 1” kirjassa 1991. Periaatteessa ”Neljä vuodenaikaa” aikaisemmalta oppitunnilta on sama efekti.

LISÄÄ USEAMMAN KORTIN VAIHTAMISESTA

Neljän kortin vaihtaminen toisiin neljään korttiin on yksi niistä tekniikoista, joissa on viimeisen 20-30 vuoden aikana tullut teknisesti selkeä harppaus eteenpäin. Braue Addition on sinänsä ihan toimiva tekniikka mutta sen tekeminen vaatii motivaatiota. Suoraviivaisempia tekniikoita on ainakin kaksi, mutta koska molemmat ovat niin tuoreita, en halua astua niiden keksijöiden varpaille ja opettaa niitä suoraan täällä.

Ensimmäinen versio on Chris Kennerin ”4For4 Switch”. Älkää edes yrittäkö hakea tutoriaalia siihen verkosta sillä lupaan että kukaan joka liikettä opettaa ilman Kennerin lupaa, ei tee sitä oikein ja täten opettaa sen väärin! Toiseksi Kenner myy itse liikkeestä tutoriaalia alle 5€ hintaan Theory11:n kautta. Alunperin Kennerin tekniikka on julkaistu hänen kirjassaan ”Totally Out of Control” 1992.

Toinen tekniikka, joka on itseasiassa hyvin samankaltainen kun Kennerin ”4For4” on John Carneyn ”Versa Switch”. ”Versa Switch” saavuttaa periaatteessa saman asian kuin Kennerin tekniikka ja on teknisesti myös samankaltainen mutta siinä missä Kennerin vaihto soveltuu paremmin tilanteisiin jossa taikuri ja yleisö seisovat, Carneyn tekniikka toimii erinomaisesti pöydässä tehtäväksi. Carneyn tekniikka tosin on hieman työläämpi kaivaa esiin. Päälähde tekniikalle on Carney 1991 julkaistu kirja ”Carneycopia”. Videomuodossa se löytyy ainakin Carneyn ”Penguin Live” luentovideolta. Myös Darwin Ortiz opettaa Carneyn vaihdon ”Scams&Fantasies with Cards” kirjassaan.